ფაბულა

ძირითადი მახასიათებლები

  • მაღალმოსავლიანი
  • მსხვილი ტუბერები
  • თანაბარი ტუბერები
  • ქეცის მიმართ რეზისტენტობა
  • კარგი სასუფრე თვისებები

რგვის ნორმები:

  • რგვის სიღრმე: ნორმალურზე ცოტა ღრმა
  • მანძილი მწკრივებს შორის: 75 სმ

რგვის სიხშირე:

ტუბერის  ზომა

მცენარის რაოდენობა (1 ჰა) მწკრივში დგომა
28/35 მმ 51.000 26 სმ
35/50 მმ 47.500 28 სმ
50/30 მმ 44.500 30 სმ 
ფასი

სასუქებით უზრუნველყოფა

  • გამოკვება მიუსადაგეთ ნიადაგის ანალიზს.
  • აზოტი (N): რეკომენდებულია 250 კგ/ჰა (ნიადაგში N-ის შემცველობის ჩათვლით).
  • შეიტანეთ 2/3 დარგვამდე და 1/3 მეორადი გამოკვების დროს. ორგანული სასუქი არ არის რეკომენდებული.
  • საადრეო მოსავლის მიღებისათვის ორგანული სასუქის (ნაკელის) გამოყენება სასურველი არ არის.

წინასწარი დამუშავება და დარგვა

  • ფაბულას აქვს მოსვენების გრძელი პერიოდი და ძლიერი აპიკალური (კენწრული) ღივი.
  • სარგავი მასალა ადვილად გადის აკლიმატიზაციას ლოკალურ გარემოში დარგვის წინ.
  • გაღივების პროცესის დასაჩქარებლად რეკომენდებულია სითბური დამუშავება
  • ღივების მოცილება ზრდის წვრილნაყოფიანობის რისკს.
  • საუკეთესო შედეგები მიიღწევა მსუბუქ ნიადაგებში
  • დათესეთ გამთბარ ნიადაგში, არ დარგოთ ძალიან ადრე
  • ჯიშს ახასიათებს სუსტი მიდრეკილება წვრილი ტუბერების წარმოქმნის მიმართ. თავიდან აიცილეთ ცივ მიწაში დარგვა. ცივ ნიადაგში თესვა გამოიწვევს არათანაბარ აღმოცენებას.
  • ფაბულა იძლევა უკეთეს შედეგს კარგი სტრუქტურის მქონე მსუბუქ ნიადაგებზე.

ვეგეტაცია

  • მწვანე მასა ნელა იზრდება, მაგრამ საბოლოოდ კარგად ვითარდება.
  • ახასიათებს ღიამწვანე შეფერილობის ფოთლები.
  • ტუბერების რაოდენობა შედარებით მცირეა, ამიტომ ადვილად და კარგად მსხვილდება.
  • აუცილებელია ფიტოფტორასგან დაცვის პროგრამა, რადგან არსებობს მის მიმართ მიდრეკილება.
  • ფოჩის ჭკნობა და მოსავლის აღება

შენახვა

  • კარგი კონდიციის მოსავალი პირველი შრობის შემდეგ სწრაფად უნდა დაასაწყობოთ.
  • შენახული პროდუქტის მიკრო დაზიანებები იწვევს დეჰიდრატაციას და ნაადრევ გაღივებას.
  • მოსავლის აღების შემდეგ კარტოფილი სწრაფად გააშრეთ და ისე შეინახეთ, რათა თავიდან აიცილოთ ვერცხლისფერი ქეცი. თავიდან აიცილეთ დეჰიდრატაცია.
  • შეამცირეთ ტემპერატურული რეჟიმი 0,5 – 0,7 ერთეულით დღეში სტაბილური ტემპერატურის მისაღწევად. შეინახეთ 50C ტემპერატურაზე. რეკომენდებულია მოსავლის ტემპერატურასა და საწყობის ჰაერის ტემპერატურას შორის მცირედი სხვაობა.
  • ცივი და მშრალი ტუბერების შენახვა, ასევე, სტაბილური ტემპერატურა საწყობში თავიდან აგაცილებთ ვერცხლისფერი ქეცის განვითარებას.

ჯიშის მახასიათებლები: 

კულინარული ტიპი AB - ოდნავ მკვრივი
ვეგეტაცია საშუალო საგვიანო 110 დღე
მოსავლიანობა ძალიან მაღალი
ტუბერის ზომა ძალიან დიდი
ტუბერის ფორმა ოვალური
ტუბერების რაოდენობა 6-8
შიგთავსის ფერი მოხარშვის შემდეგ ღია ყვითელი
კანის ფერი ყვითელი
ხორკლიანი/გლუვი გლუვი
აღმოცენება ნორმალური
მოსვენების პერიოდი ძალიან გრძელი
მეტრიბუზინის მიმართ მგრძნობიარობა საშუალოდ მგრძნობიარე
ბუჩქის განვითარება ძლიერი
შინაგანი დაჟეჟილობა საშუალოდ მგრძნობიარე
მშრალი ნივთიერება 17,6%
თითისტარისებურობა სუსტად მიმღებიანი
ნემატოდის მიმართ რეზისტენტობა სუსტად მიმღებიანი: Ro 5
კარტოფილის კიბო რეზისტენტული: ფიზიო 1
ფიტოფტოროზი ბუჩქზე მიმღებიანი
ფიტოფტოროზი ტუბერზე სუსტად მიმღებიანი
ჩვეულებრივი ქეცი სუსტად მიმღებიანი
ფხვიერი ქეცი მიმღებიანი
ნაოჭა მოზაიკა (Y ვირუსი) სუსტად მიმღებიანი
ტუბერის ტოლერანტობა Y ვირუსის მიმართ მიმღებიანი

 - გულდასმით შეამოწმეთ სარგავი ტუბერების ზომის, მწკრივში დაცილების მანძილის და საჰექტარო რაოდენობის შესაბამისობა!

 

  

მაღალი ეთიკური და პროფესიული სტანდარტებით ბიზნესის წარმოებისათვის 2011 წ 14 ივლისს ქ.ვაშინგტონში აშშ-ს კონგრესის სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტის შენობაში “კარტლის აგროსისტემებს” გადაეცა სპეციალური ჯილდო, როგორც პესტიციდების დისტრიბუტორ საუკეთესო კომპანიას აღმოსავლეთ ევროპის რეგიონში.

დაგვიკავშირდი

   [email protected]
   +995 32 244 55 42
   +995 32 244 55 43
   75გ, კოსტავას ქ.,I სართ. თბილისი 0160, საქართველო

მოგვძებნე